Pages

Followers

Thursday, September 20, 2012

khasiat timun yang orang tak tahu


sumber:http://www.utusan.com.my

TIMUN sememangnya mempunyai pelbagai khasiat. Ia tergolong dalam kumpulan yang sama dengan labu. Luaran timun berwarna hijau agak gelap, manakala sebaik dihiris isi putih kehijauan terserlah. Terdapat dua jenis timun iaitu yang boleh dibuat acar dan untuk dihiris. Timun yang digunakan untuk dibuat acar kebiasaannya bersaiz lebih kecil.Timun diketahui kaya dengan bahan yang boleh menyejukkan. Malah ketika cuaca panas sayuran itu amat bermanfaat untuk membantu melegakan mata yang tertekan akibat panas terik. Selain itu, timun juga menawarkan pelbagai manfaat lain yang berguna untuk menusia.
Nilai nutrisi bagi setiap 100 gram timun yang belum dikupas:

Karbohidrat - 3.63 gm
Gula - 1.67 gm
Serat - 0.5 gm
Lemak - 0.11 gm
Protein - 0.65 gm
Thiamin (Vitamin B1) - 0.027 mg
Riboflavin (Vitamin B2) - 0.033 mg
Niacin (Vitamin B3) - 0.098 mg
Asid Pantotenik Acid (Vitamin B5) - 0.259 mg
Vitamin B6 - 0.040 mg
Folat (Vitamin B9) - 7 μg
Vitamin C - 2.8 mg
Kalsium - 16 mg
Besi - 0.28 mg
Magnesium - 13 mg
Fosforus - 24 mg
Potasium - 147 mg
Zink - 0.20 mg

* Timun yang disapu kewajah boleh mengurangkan kepanasan dan radang padakulit.
* Bahan diuretik, menyejuk dan membersih yang terdapat didalam timun menjadikan sayuran tersebut baik untuk kulit.
* Timun yang segar boleh memberi kelegaan kepada masalah ulser, gastritis dan pedih ulu hati.
* Hiris timun mampu mengurangkan bengkak pada mata.
* Pengambilan timun setiap hari membantu mengawal ekzema, artritis dan juga gout.
* Timun juga bermanfaat kepada mereka yang mengalami masalah paru-paru, perut dan dada.
* Potasium di dalam timun menjadikannya sangat bergunauntuk membantu mengurangkan masalah tekanan darah rendah.
* Timun mengandungi Erepsin - enzim yang membantu menghadamkan protein.
* Jus timun membantu menggalakkan pertumbuhan rambut terutamanya jika ditambah jus lobak merah, kubis dan bayam. Campuran jus timun dan lobak mereka juga bagus untuk masalah reumatik disebabkan lebihan asid urik didalam badan.
* Kaya dengan mineral, timun boleh membantu menghalang masalah kuku

wahhhh..best kan?..jadi kalo gi beli groceries..jangan lupa beli timun yer.

Wednesday, September 19, 2012

Set G : Alergik/Resdung/ Eczema/Gegata/Asthma



Vitamin C - 2 biji sehari
  1. Membantu dalam meningkatkan imuniti badan
  2. Membantu dalam penyerapan zat besi
  3. Membantu dalam proses pemulihan sel, seperti luka
  4. Membina kolagen untuk menguatkan dan menyegahkan tisu dalam badan
  5. Menjaga ketahanan badan dari selsema
  6. Menstabilkan bahan kimia dalam badan
B Complex - 1 biji sehari
  1. Menukarkan gula dalam darah kepada tenaga
  2. Mencegah kelesuan dan kemurungan kelesuan dan kemurungan
  3. Membantu kelancaran urat saraf
  4. Mengelakkan stress
  5. Mengelakkan sembelit
Alfafa Complex - 1 biji sehari
Alfalfa merupakan satu gudang zat. Akar tunjangnya yang mengunjur ke bawah sedalam 6 meter untuk mencari pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementara daunnya mengumpul klorofil dalam amaun yang banyak melalui proses fotosintesis yang semulajadi.

Alfalfa Complex merupakan suatu Formula Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee dalam 1950-an. Kami hanya menggunakan alfalfa terbaik yang tumbuh di California yang kaya dengan pelbagai jenis zat, termasuk kalsium, fosforous, zat besi, dan magnesium serta klorofil, bioflavonoid, pelbagai mineral surih dan vitamin.
  • Sumber semula jadi dari alfalfa
  • Setiap hidangan mengandungi 300mg kalsium bersamaan dengan segelas susu
Fungsi
  • membantu melancarkan sistem perkumuhan
  • mengandungi klorofil sejenis agen deodoran dan pencegah toksik asli
  • mengurangkan keputihan, berfungsi seperti kacip fatimah bagi wanita
  • memekatkan dan perbanyakkan susu
  • mengandungi 16 vitamin, 17 mineral gentian dan juga protein
  • mengurangkan sakit sendi, alergi, enzema dan resdung
Terkenal untuk merawat 3 A

  • Arthritis
  • Asma
  • Alergi
Pengambilan
Alfafa boleh diambil 2-10 biji sehari dengan syarat pengambilan air masak yang banyak.

Tuesday, September 18, 2012

Set D : Kecantikkan dan Kesihatan Kulit


Vitamin C - 180 biji
  1. Membantu dalam meningkatkan imuniti badan
  2. Membantu dalam penyerapan zat besi
  3. Membantu dalam proses pemulihan sel, seperti luka
  4. Membina kolagen untuk menguatkan dan menyegahkan tisu dalam badan
  5. Menjaga ketahanan badan dari selsema
  6. Menstabilkan bahan kimia dalam badan
 B Complex - 120 biji
  1. Menukarkan gula dalam darah kepada tenaga
  2. Mencegah kelesuan dan kemurungan
  3. Membantu kelancaran urat saraf
  4. Mengelakkan stress
  5. Mengelakkan sembelit
 
Vitamin E - 120 biji  ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. Ia memperbaiki peredaran darah, yang mana perlu untuk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic buah dada. Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan. Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki. Ia juga mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari. Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan membantu mencegah anemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang. Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok. Lain-lain kajian megesyorkan bahawa vitamin ini dapat memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer. Sepanjang ini diketahui bahawa vitamin E telah menunjukkan kesan pencegahan kepada lebih kurang 80 jenis penyakit.

1001 Fungsi 
1. Vitamin E membuatkan si pengamal nampak muda kerana vitamin E melambatkan proses penuaan. Pengambilan vitamin E yang konsisten sangat membantu dalam mendapatkan tekstur kulit yang cantik. Ianya juga membantu menghilangkan parut dan jeragat.Membantu wajah nampak lebih berseri dan tidak kusam.

2. Vitamin E mencegah segala pertumbuhan abnormal sel terutama kanser. Pengalaman ibu sendiri bila mengalami bengkak susu yang ketara, ibu akan mengambil dua biji vitamin E namun ianya bukanlah diamalkan secara berterusan cuma pada saat melalui saat bengkak susu atau clog duct. Seorang teman sebelum ini mengalami masalah dimana tempat kemaluannya didapati mempunyai benjolan seperti bengkak ketumbuhan, beliau mengamalkan dua biji vitamin E selama 7 hari dan alhamdulillah ketumbuhan itu mengecut dengan sendirinya. Ini kerana Vitamin e membantu mengecutkan pertumbuhan abnormal sel dan melancarkan saraf terutama bagi ibu yang menyusu dan dapat mengelakkan bengkak susu yang berlarutan.


3. Vitamin E sangat membantu dalam aspek kesuburan. Bagi ibu yang menyusu, kedinginan adalah masalah biasa yang bakal dilalui disebabkan hormon prolaktin yang lebih tinggi dari hormon estrogen. Walau bagaimanapun melalui pengalaman ibu, pengambilan vitamin membantu mengatasi masalah kedinginan.


4. Vitamin E membantu pengaliran darah dengan lebih lancar. Membantu mengatasi masalah sarah belakang terutama mereka yang sering mengadu masalah sakit bahagian belakang badan.


5. Vitamin E membantu mempercepat proses baik luka. Sangat membantu apabila si ibu yang menyusu mengalami luka di bahagian nipple. Rata2 ibu yang menyusu akan melalui saat sukar apabila puting susunya melecet ataupun luka. Pengambilan yang konsisten sangat membantu si ibu recover dari kesakitan yang dilalui.


6. Bagi wanita yang pernah melahirkan anak, perasankah anda kawasan erola iaitu kawasan bahagian puting susu menjadi besar dan gelap. Semakin banyak kelahiran akan membuatkan ianya semakin gelap. Ibu membuat kesimpulan bahawa ianya merupakan pigmentation after kelahiran. Namun dengan pengambilan vitamin E yang konsisten  membantu kawasan gelap itu mengecil dan warna puting menjadi cerah semula.

7. Bagi yang mempunyai masalah pre-menstrual yang teruk, vitamin E membantu mengurangkan kesakitan akibat  pre-menstrual.

Set C : Berpantang/Pembedahan

Set C (Berpantang)
  • B Complex (120 biji) - penting untuk elak kemurungan (meroyan, sebagai penenang (anti-stress) dan menstabilkan hormon.
  • Vitamin C (180 biji) - penting untuk pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka, memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin.
  • Vita-Lea Iron Formula (120 biji) - perlu kerana ianya mengandungi iron formula yang sangat penting bagi tubuh, terutama kerana ibu banyak kehilangan darah selepas bersalin.
  • Zinc (120 biji) - membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka di dalam (untuk rahim).  Kekalkan kesihatan yang baik, membantu tubuh memetabolismekan karbohidrat, protein dan lemak. Di rumus khas dengan sayur-sayuran. 
  •  
  • -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Masih teringat kenangan melahirkan 2 anak lelaki saya...walaupun kedua duanya melalui pembedahan [ceaserean] namun saya melalui pengalaman yang berbeza di mana anak sulung kelahirannya adalah bayi pra matang 34-35 weeks namun dengan berat normal dan keadaan saya tidak sedar manakala anak kedua diberi suntikan separa sedar dengan umur yang matang.
    Sejak mengandung lagi saya dah set mind saya hanya akan makan vitamin sahaja dalam berpantang. Walaupun banyak juga set bersalin yang ada dalam pasaran namun tiada satu pun yang dapat mencuri perhatian saya. Saya lebih banyak habiskan masa masa mengandung membaca perihal dan kepentingan vitamin ditambah lagi saya nekad nak menyusukan anak-anak saya. Saya taknak kerana saya makan jamu , anak saya tidak dapat menyusu dengan sebaiknya.

    Apa yang saya fikirkan pada peringkat awal ialah vitamin membantu membanyakkan susu saya. Masakan tidak? sehingga anak saya umur 2 tahun , payudara saya akan bengkak seolah-olah saya masih di dalam pantang dan pernah ditegur oleh babysitter berapa meriahnya susu anak saya.

    Memang saya rasa beza apabila saya tak makan vitamin. Mungkin sebab pemakanan saya seharian tidak seimbang ditambah tidur yang tidak pernah lengkap 8 jam sehari membuatkan saya mudah keletihan. Maka pengambilan vitamin membuatkan saya rasa sangat berbeza.

    Saya jadikan alfalfa dan ESP sebagai booster terbaik saya. Bila mood down atau susu mula rasa tidak meriah, saya amalkan pengambilan alfalfa dan ESP dengan optimum. Memang beza sebab lepas tu susu akan meningkat dengan kadar yang tidak terlalu lama berbanding saya tak makan vitamin.

    Saya mula nampak kesan vitamin apabila anak2 saya perlukan suntikan imunisasi, doktor pasti bertanya adakah saya beri anak saya makan kerana perkembangan dua dua anak saya membuatkan doktor sendiri kagum. Masakah tidak bermula dengan si abang, dengan graf pembesaran yang hebat ditambah si adik mempunyai graf perkembangan yang hampir sama dengan si abang. Apabila saya memberitahu saya hanya berikan susu badan, maka doktor terus mengatakan tahniah sebab anak2 saya membesar dengan sihat dan susu saya mencukupi untuk si manja kami. Pengambilan zat besi yang mencukupi membantu pembesaran anak dengan sangat hebat.

    Namun masa mematangkan saya. Hakikatnya vitamin tak bantu banyakkan susu. Susu saya banyak sebab dengan makan vitamin, badan saya sihat dan cergas. Maka saya dapat kerap susukan anak saya. Dari situ susu saya bertambah banyak kerana anak saya kerap menyusu. Susu saya beri kesan pada perkembangan dan pertumbuhan anak-anak saya. Gigi mereka juga tumbuh seawal 6-8 bulan memandangkan pengambilan kalsium yang mencukupi dan disalurkan melalui susuibu tadi.

    Memang ada sesetengah orang merasakan tidak perlu amik vitamin. Tapi secara jujur, saya amalkan sebab saya tahu kekangan pengambilan makanan seharian saya yang tidak lengkap dan tidak dapat memenuhi piramid makanan. Anak saya membesar dengan baik dengan susuibu. Saya tak perlu risau jika mereka demam atau selsema, kerana saya menjadikan vitamin itu ubat kepada penyakit anak saya. Saya akan amalkan pengambilan vitamin C dengan tambahan lebih dari dos harian biasa apabila anak saya tidak sihat.

    Syukur sebab sejak kebelakangan ini ramai ibu2 yang telah membuat pesanan set bersalin dari saya. Ramai juga yang dah melalui berpantang dengan vitamin dan mereka mengakui perbezaan ketara dengan pengalaman bersalin sebelum ini. Ternyata badan kita perlukan vitamin untuk proses penyembuhan. Itulah yang saya setkan dalam minda saya dari anak pertama lagi.

    Walaupun melahirkan secara ceaserean saya dapat bergerak aktif seperti orang beranak normal. Paling buat saya gembira bila Doktor pakar yang menyambut kelahiran Nasa memuji cantuman jahitan semasa melahirkan anak sulung Addin, sangat kemas dan elok. Berasa sangat lega dan berbaloi berpantang dengan vitamin.

    Hakikatnya berpantang dengan vitamin bukan sahaja mempercepatkan baiknya proses luka sebab kelahiran tetapi bayi juga mendapat manfaat yang sama atas apa yang ibu amalkan. Memang benar susuibu adalah yang terbaik dan sangat berkhasiat namun ianya balik pada apa yang kita makan. Jika elok yang kita makan, maka eloklah yang kita salurkan pada anak melalui susuibu tadi.

    Sekiranya anda masih mencari-cari set bersalin, apa kata kelahiran kali ini, amalkan pengambilan vitamin ditambah jika punya niat nak menyusukan anak dengan sebaiknya?

    Hakikatnya badan kita perlukan vitamin yang secukupnya untuk digunakan dalam proses pemulihan selepas melahirkan anak.

    Rahim kita akan mengecut dan kembali pada bentuk asal apabila kita menyusukan anak secara esklusif 6 bulan yang pertama. Badan kita akan merasa 'warm' bila kita amalkan vitamin dan ianya selamat untuk bayi. Paling penting, selamat untuk bayi.
     
    Kredit : Blog Norita
     
     
    Untuk dapat harga yang lebih murah sehingga 15% daftarlah untuk menjadi ahli Shaklee di mana yuran pendaftaran hanya RM75 seumur hidup. Jika anda berminat untuk menambah pendapatan dengan Shaklee boleh hubungi saya untuk lebih penjelasan.

Set B : Asas Penyusuan


Vita-Lea Iron Formula (Multivitamin) - 120 biji
  1. Mengandungi 12 vitamin dan 9 mineral penting yang lengkap untuk keperluan tubuh seharian
  2. Membantu meningkatkan kecerdasan minda dan sistem imuniti badan
  3. Memulihkan selera makan dan melancarkan process pencernaan
  4. Penting bagi prosess pertumbuhan
  5. Menyeimbangkan hormon dan bahan kimia dalam badan
  6. Melengkapkan nutrient yang kurang
  7. Membantu penyerapan zat dari makanan
 * Tidak boleh diambil oleh pesakit Thalassemia

Vitamin C - 180 biji
  1. Membantu dalam meningkatkan imuniti badan
  2. Membantu dalam penyerapan zat besi
  3. Membantu dalam proses pemulihan sel, seperti luka
  4. Membina kolagen untuk menguatkan dan menyegahkan tisu dalam badan
  5. Menjaga ketahanan badan dari selsema
  6. Menstabilkan bahan kimia dalam badan
B Complex - 120 biji
  1. Menukarkan gula dalam darah kepada tenaga
  2. Mencegah kelesuan dan kemurungan kelesuan dan kemurungan
  3. Membantu kelancaran urat saraf
  4. Mengelakkan stress
  5. Mengelakkan sembelit
Alfalfa Complex (Milk Booster) - 330 biji

Raja Segala Tumbuhan, sumber mikronutrion yang paling kaya, membuatkan sistem badan berjalan lancar, sebagai milk booster-bagi ibu-ibu yang menyusukan, membantu dalam hal kewanitaan termasuklah menyelesaikan masalah keputihan.
*tidak boleh diambil oleh pesakit SLE dan mereka yang alergi terhadap Alfalfa


Set B ini khusus untuk ibu-ibu yang menyusu yang menghadapi masalah kesihatan seperti kelenguhan, stress, keletihan, kurang bertenaga, wajah kelihatan kusam, masalah sembelit, darah tinggi, anemia, mudah pitam, mudah kalut, mudah panas baran yang mana semua ini akan mempengaruhi penghasilan susu ibu. Selain ianya memperbaiki kualiti kesihatan kita set ini juga didatangkan dengan Alfafa yang mana ia membantu mempercepatkan penghasilan susu dengan syarat ibu faham konsep pengosongan payudara dan Demand and Supply kerana Alfafa mengandungi protein, kalsium, dan sumber vitamin dan mineral yang lain. Pengambilan protein dan kalsium amatlah penting di dalam penyusuan kerana telah terbukti ia mempercepatkan pengeluaran susu badan di mana ada sesetengah ibu cepat mengalami bengkak susu. Alfafa juga membantu memekatkan susu badan kita walaupun tiada kajian atau bukti saintifik yang di buat tetapi di atas pengalaman saya menyusukan Aisyah yang kini telah pun berusia 2 tahun di mana perbezaan amatlah ketara bagi ibu yang belum pernah ambil set B dan pernah mengambil set B. Melalui testimoni-testimoni daripada ibu yang mengambil saya juga membuktikan Alfafa mempengaruhi kepekatan susu badan di mana bayi mudah kenyang dan minum sedikit TETAPI kenaikan berat badan adalah KONSISTEN.

Bagi ibu-ibu di luar sana yang ingin mencuba set B pastikan juga rutin mengepam diteruskan dengan konsisten. Jika ada dikalangan ibu-ibu menghadapi masalah kekurangan susu pastikan sesi mengepam ditambah dan tambahkan kekerapan direct feeding. Pengambilan set B adalah salah satu usaha sahaja dan tanpa jadual pam yang konsisten atapun kurangnya direct feeding penghasilan susu tidak akan bertambah. Prinsip asas penyusuan ialah lebih kerap payudara dikosongkan lebih banyak susu baru akan dihasilkan. Pastikan ibu-ibu mengikuti 3 saranan kami ini iaitu;
  1. Pengosongan payudara 3 jam sekali
  2. Pengambilan air masak 3.8 liter sehari
  3. Jangan lupa berdoa - manusia yang tidak berdoa adalah manusia yang sombong kepada Allah
Good luck dan sama-samalah kita memartabatkan penyusuan susu ibu.

Set A : Kesihatan Optimum (Total Wealthness)



Vita-Lea Iron Formula (Multivitamin) - 120 biji

  1. Mengandungi 12 vitamin dan 9 mineral penting yang lengkap untuk keperluan tubuh seharian
  2. Membantu meningkatkan kecerdasan minda dan sistem imuniti badan
  3. Memulihkan selera makan dan melancarkan proses pencernaan
  4. Penting bagi proses pertumbuhan
  5. Menyeimbangkan hormon dan bahan kimia dalam badan
  6. Melengkapkan nutrien yang kurang
  7. Membantu penyerapan zat dari makanan

Vitamin C - 180 biji

  1. Membantu dalam meningkatkan imuniti badan
  2. Membantu dalam penyerapan zat besi
  3. Membantu dalam proses pemulihan sel, seperti luka
  4. Membina kolagen untuk menguatkan dan menyegahkan tisu dalam badan
  5. Menjaga ketahanan badan dari selsema
  6. Menstabilkan bahan kimia dalam badan

B Complex - 120 biji

  1. Menukarkan gula dalam darah kepada tenaga
  2. Mencegah kelesuan dan kemurungan
  3. Membantu kelancaran urat saraf
  4. Mengelakkan stress
  5. Mengelakkan sembelit

Siapakah yang boleh ambil set A ini?



Set A ini adalah untuk mereka yang mementingkan kualiti kesihatan dan ingin kekal sihat. Set ini juga dikenali sebagai PENDINDING tubuh badan. Untuk mereka yang sering keletihan, kelesuan, mereka yang banyak makan di luar dan selalu mengadap fast food, untuk fokus, mereka yang sering jatuh sakit, ibu menyusu, ibu hamil boleh mengambilnya tanpa sebarang masalah.



Tips Makan Suplemen

  • ambil vitamin selepas waktu makan (breakfast/lunch/dinner/supper)
  • elakkan ambil suplemen dengan jus buah, kopi, air gas dan teh (ia akan mengurangkan effiency serapan ke tubuh badan)
  • banyakkan pengambilan air masak untuk memudahkan penyerapan sekurang-kurangnya 3 liter sehari
  • try and error cara makan. Jika tidak mahu makan ke semua pada waktu malam sebelum tidur anda boleh bahagi-bahagikan cara makan contohnya multivitamin (pagi), vitamin C (tengahari) dan B complex (malam)
  • jika anda sedang makan antibiotik/jamu, jarakkan masa makan suplemen kerana ia akan mengurangkan keberkesanan antibiotik itu jika anda mengambil zat besi dan kalsium

Jika selepas mengambil suplemen anda merasai pening, sakit kepala, mengantuk, mengalami ruam dan sebagainya ia adalah disebabkan oleh proses krisis pemulihan. Ia mungkin terjadi kerana anda tidak mengikut saranan yang diberikan iaitu kurang pengambilan air masak. Krisis pemulihan ini berlaku apabila suplemen bertindak memperbaiki sel-sel dalam tubuh badan kita agar menjadi lebih baik.


*boleh di ambil oleh ibu yang menyusu dan hamil.

Basic H Penyelesai Masalah Anda

Basic H adalah cecair yang serbaguna. Sangat bagus disediakan di rumah untuk banyak kegunaan.


# KEGUNAAN CARA
1 Mencuci & membersih sayur-sayuran dan buah-buahan daripada racun & bahan kimia Isikan air ke dalam besen dan masukkan 5 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
2 Mencuci & membersih ikan, ayam & daging & makanan laut daripada bahan awet Isikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
3 Mencuci & membersih makanan basah spt. Mee kuning, kuehtiau dsbnya daripada bahan awet Isikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
4 Mencuci & membersih tempat dan peralatan memasak (terutama yang berminyak) Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h dan gunakan untuk mencuci peralatan memasak
5 Mencuci & membersih bilik air, tandas, tangki, sinki, cermin tingkap, rak buku, almari dsbnya Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian mopkan atau lapkan tempat yang hendak dibersihkankecuali bilik air dan tandas perlu diberus
6 Mencuci badan, tangan dan kaki daripada daki kotoran, pijar lada, dakwat marker pen, minyak dsbnya Basahkan tangan dengan air kemudian tuangkan 2-3 titik kemudian digosok-gosok serta bilas
7 Mencuci & membersih lantai serta alat permainan Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian cuci alat mainan dan dibilas manakala cucian lantai tidak perlu dibilas selepas lantai dimop kerana ia mudah kering dan tidak melicinkan lantai
8 Menanggalkan gula-gula getah pada baju dsbnya Titikkan 5 titik di sebelah belakang baju yang terkena gula getah kemudian digosok-gosok hingga tertanggal
9 Mengasah pisau Titikkan 4-5 titik pada pisau dan asah pisau seperti biasa sehingga tajam
10 Membersih dakwat pen pada tangan, baju dsbnya Titikkan 4-5 titik di tempat terkena dakwat, digosok dan kemudian dibilas




UNTUK KECEMASAN

# KEGUNAAN CARA
1 Menghapuskan kutu di atas kepala Basahkan rambut dan ambil 10 titik basic-h dan lumurkan ke atas kepala dan ratakan. Setelah selesai balutkan kepala dengan kain tuala bersih dan biarkan selama 10-15 minit barulah dibilas
2 Terkena minyak, air panas atau melecur terkena benda panas Sapukan terus basic-h ke atas tempat yang terkena tadi dan kulit tidak akan menggelembung atau melecur bahkan akan rasa sejuk.
3 Menghindarkan & membunuh serangga seperti lipas, nyamuk, semut, lalat dsbnya Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam botol semburan bunga yang dicampur air kemudian goncang dan semburkan kepada serangga
4 Demam panas (sebelum berjumpa doctor) Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam besen kecil yang mengandungi air.Kemudian sapukan atau lumurkan ke seluruh badan dan kepala.
5 Sakit gigi Masukkan 4-5 titik basic-h ke dalam cawan yang dicampur air kemudian kumur. Sekiranya sakit pada gigi berlubang titikkan 2-3 basic-h pada kapas dan letakkan pada tempat yang sakit.
6 Gatal-gatal pada badan atau miang (masalah kulit) Tuangkan 4-5 titik ke dalam gayung. Kemudian gosokkan ke seluruh tempat gatal dengan menggunakan span mandian dan dibilas.
7 Ulser dan mulut berbau Tuangkan 4-5 titik ke dalam gelas kemudian kumur (sekerap mungkin)
8 Penyubur tanaman dan penggembur tanah Air lebihan cucian basic-h boleh disiram pada pokok bunga dan tanaman lain untuk membantu kesegaran dan kesuburan.
9 Menghilangkan karat dan daki pada barang kemas, jam tangan dsbnya Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam mangkuk kecil kemudian rendamkan dan biarkan selama 15-30 minit, karat dan daki akan tanggal serta kelihatan kilat seperti baru.


Kredit : Norita

Penangan Basic H.....

Aduhai., makin hari makin liat nak update blog nie tau.! Memang nak kene rotan diri sendiri nampaknya. hahahaha. Erm hari ni saya terpanggil nak share cerita best dari salah seorang "anak" saya.. wahh besar ok anak i.. hahahahaha.. erm pengalaman beliau sendiri menggunakan BASIC H shaklee ketika anak nye terkena percikan air panas. ADUHHHH..!! Jom baca pengalaman beliau yang saya petik dari blognya, jom baca 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Awal pagi tadi masa dok sibuk2 masak spageti cabonara utk dibawa ke ofis tibe2 percikan air panas kena mata Shaqiff. Masa kena tu ak rasa b'salah giler kat shaqiff.. Ya Allah punye la mengelabah ak time tu xth nak buat ape n shaqiff plak xyah ckp la cmne kuatnye die nangis smbl dok gosok2 mata yg lgsg xleh buka. 

Dlm dok kalut2 tu ak trs dukung shaqiff ke toilet n basuhkan matanye dan titiskan basic H atas tgn ak n ak selawat 3x dan sapukan ke mata shaqiff. Pastu ak bilas dgn air. xsmpai beberapa minit trs mata shaqiff leh buka dan lgsg xde kesan2 merah sbb kena air panas. Syukur sgt2, xjadi ape2 kat mata shaqiff.. 

Terima kasih sgt2 pd BAsic H2 nie..

***

Sblm nie pun ak pernah gunakan basic H nie utk mandikan shaqiff sbb bdn shaqiff panas nak demam. Terus terang ak ckp, skrg nie ak akan jadi fobia kalu shaqiff demam sbb Pakar ENTpernah ckp sekiranye shaqiff demam, batuk n selsema lagi ada kemungkinan telinganye akan b'masalah mcm sebelum nie sbb tu la ak tkt sgt.. Seboleh2nye ak nak elakkan drp demam tu..

Asal bdn anak ku panas je ak akan mandikan dgn basic h nie pas 2 3x mandi dgn izinNya badan shaqiff ok dan xdemam.

Sejak drp tu, ak mmg jatuh cinta dgn basic H nie..

***
Ak pernah gak guna basic H nie utk segarkan balik sayur kangkung yg kecut sbb lame dlm peti ais. Mule2 tu sj je nak test.. Ak just titiskan basic H dlm air 3 4titik je pastu ak masukkan kangkung n rendam.. biakan dlm 15minit ak tgk kangkung tu jd fresh cume daunnye yg da kuning tu xde la jadi hijau balik. Daun n btgnye mmg fresh n t'baik dr ladang.. :)

Mmg da dinafikan lah keberkesanan basic H nie..Byk lg kegunaanye.. Leh baca bwh nie yea.. :)

 KEGUNAAN & CARA

1. Mencuci & membersih sayur-sayuran dan buah-buahan daripada racun & bahan kimia
  • Isikan air ke dalam besen dan masukkan 5 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
2. Mencuci & membersih ikan, ayam & daging & makanan laut daripada bahan awet
  • Isikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
3. Mencuci & membersih makanan basah spt. Mee kuning, kuehtiau dsbnya daripada bahan awet
  • Isikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
4. Mencuci & membersih tempat dan peralatan memasak (terutama yang berminyak)
  • Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h dan gunakan untuk mencuci peralatan memasak
5. Mencuci & membersih bilik air, tandas, tangki, sinki, cermin tingkap, rak buku, almari dsbnya
  • Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian mopkan atau lapkan tempat yang hendak dibersihkankecuali bilik air dan tandas perlu diberus
6. Mencuci badan, tangan dan kaki daripada daki kotoran, pijar lada, dakwat marker pen, minyak dsbnya
  • Basahkan tangan dengan air kemudian tuangkan 2-3 titik kemudian digosok-gosok serta bilas
7. Mencuci & membersih lantai serta alat permainan
  • Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian cuci alat mainan dan dibilas manakala cucian lantai tidak perlu dibilas selepas lantai dimop kerana ia mudah kering dan tidak melicinkan lantai
8. Menanggalkan gula-gula getah pada baju dsbnya
  • Titikkan 5 titik di sebelah belakang baju yang terkena gula getah kemudian digosok-gosok hingga tertanggal
9. Mengasah pisau
  • Titikkan 4-5 titik pada pisau dan asah pisau seperti biasa sehingga tajam
10. Membersih dakwat pen pada tangan, baju dsbnya
  • Titikkan 4-5 titik di tempat terkena dakwat, digosok dan kemudian dibilas
UNTUK KECEMASAN
KEGUNAAN & CARA
1. Menghapuskan kutu di atas kepala
  • Basahkan rambut dan ambil 10 titik basic-h dan lumurkan ke atas kepala dan ratakan. Setelah selesai balutkan kepala dengan kain tuala bersih dan biarkan selama 10-15 minit barulah dibilas
2. Terkena minyak, air panas atau melecur terkena benda panas
  • Sapukan terus basic-h ke atas tempat yang terkena tadi dan kulit tidak akan menggelembung atau melecur bahkan akan rasa sejuk.
3. Menghindarkan & membunuh serangga seperti lipas, nyamuk, semut, lalat dsbnya
  • Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam botol semburan bunga yang dicampur air kemudian goncang dan semburkan kepada serangga
4. Demam panas (sebelum berjumpa doctor)
  • Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam besen kecil yang mengandungi air.Kemudian sapukan atau lumurkan ke seluruh badan dan kepala.
5. Sakit gigi
  • Masukkan 4-5 titik basic-h ke dalam cawan yang dicampur air kemudian kumur. Sekiranya sakit pada gigi berlubang titikkan 2-3 basic-h pada kapas dan letakkan pada tempat yang sakit.
6. Gatal-gatal pada badan atau miang (masalah kulit)
  • Tuangkan 4-5 titik ke dalam gayung. Kemudian gosokkan ke seluruh tempat gatal dengan menggunakan span mandian dan dibilas.
7. Ulser dan mulut berbau
  • Tuangkan 4-5 titik ke dalam gelas kemudian kumur (sekerap mungkin)
8. Penyubur tanaman dan penggembur tanah
  • Air lebihan cucian basic-h boleh disiram pada pokok bunga dan tanaman lain untuk membantu kesegaran dan kesuburan.
9. Menghilangkan karat dan daki pada barang kemas, jam tangan dsbnya
  • Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam mangkuk kecil kemudian rendamkan dan biarkan selama 15-30 minit, karat dan daki akan tanggal serta kelihatan kilat seperti baru.

Apa kegunaan Basic H?

1. Saya guna untuk cuci sayur dan buah2an sebelum masak dan beri anak saya makan.
2. Saya guna untuk cuci luka atau melecur dan ianya buat luka /lecur cepat kering.
3. Saya guna untuk membersihkan meja makan rumah dan rak dapur supaya semut tak memenuhi ruang tersebut.
4. Saya guna untuk pastikan sinki saya tak tersumbat.
5. Saya guna untuk mop lantai dalam keadaan nak cepat.
6. Saya guna air basuhan untuk siram pokok yang hidupnya segan mati tak mahu supaya ia segar semula.
7. Saya gunakan basic H buat tuam kepala anak saya bila mereka demam.
8. Saya mandikan anak saya dengan basic H bila mereka kena gatal2 atau gigitan serangga.
9. Saya letakkan basic H dalam toilet utama serta dapur agar mudah capai bila diperlukan.
10. Saya gunakan Basic H untuk keluarkan gula2 getah yang melekat pada baju atau pakaian anak2 dengan senang sekali.
11. saya gunakan Basic H untuk lap cermin rumah supaya lebih bersih dan bersinar.
12. Basic H bagus digunakan untuk mencuci botol susu anak serta lampai pakai semula [ cloth diaper] dengan lebih bersih.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Haaa tu dia.., perkongsian dari hati oleh Puan Ira tentang jatuh cintanya dia dengan basic H. Puan Ira merupakan salah seorang wakil Shaklee Independent Distributor anda di Shah Alam, Saujana Utama, Sg Buloh, Port Dikson n Seluruh Malaysia. :) Boleh hubungi beliau di talian  013-9801615  untuk bertanyakan pengalaman beliau sendiri bersama Shaklee. 

Sekilas Fakta: Tahukah anda..kebanyakan bahan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon.Bahan pelarut organik seperti butyl cellosolve merupakan sejenis neurotoksin dan bahan yang merengsakan hidung.Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal.Ammonia yang terkandung dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit,mata dan sistem pernafasan

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Vitamin E Shaklee

Vita-E complex mengandungi vitamin E (d-alfa tokoferol) asli dari minyak sayuran. Ia juga mengandungi selenium yang melengkapi fungsi vitamin E.



Setiap kapsul gel lembut memberikan:
•    400IU vitamin E semulajadi dan 10mcg selenium.
•    Membantu dalam memelihara kesihatan baik.

Tanpa perasa, pewarna dan pemanis tiruan.


ramai yang lebih familiar dengan vitamin E kerana kesan yang sangat baik pada kulit terutama masalah kulit berparut. sebenarnya vitamin E lebih daripada sekadar bantu hilangkan parut.

vitamin E merupakan vitamin larut lemak yang boleh diperolehi daripada pelbagai makanan, lemak dan minyak. ianya juga merupakan anti-oksida bermaksud ia membantu mencegah kerosakan pada sel badan kita. anti oksida penting bagi melindungi badan kita penyakit berbahaya seperti cancer dan sakit jantung. kekurangan vitamin E pula boleh membawa kepada masalah lemah otot, masalah penglihatan dan masalah pergerakan seperti berjalan.

vitamin E yang larut lemak ini di simpan dalam organ tubuh seperti hati, jantung, kelenjar pituitari, testis, uterus, darah dan otot. 60- 70% daripada vitamin E yang diambil setiap hari akan disingkirkan daripada badan, dan ianya tidak menjadi toksik dalam badan. vitamin E yang lengkap mengandungi 8 komponen dalam 2 kelas utama (topocherols dan tocotrinols).

antara khasiat vitamin E ialah:

(1) membantu melambatkan penuaan sel badan
(2) melindungi paru- paru daripada pencemaran
(3) menyembuhkan parut luka
(4) membantu mencegah penyakit katarak
(5) mencegah kekejangan otot (terutama di kalangan atlit)
(6) menggalakan kesihatan rambut dan kulit
(7) mencegah anemia
(8) mengurangkan risiko alzheimer
(9) membantu merendahkan kadar kolestrol
(10) meningkatkan pengeluaran air mani bagi sesetengah lelaki
(11) mengurangkan rasa tidak selesa di kalangan wanita ketika seks (kesan menyusukan anak, pengambilan pil hormon atau melalui fasa menopos)


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Get Clean® Water Pitcher

MEMPERKENALKAN GET CLEAN®  WATER
Get Clean® Water merupakan sistem penurasan air multi-paten baru yang menghasilkan air yang lebih sihat. Berbanding dengan jag air yang lain, Get Clean® Water menggunakan sebatang blok karbon padu untuk membersihkan air anda serta mengurangkan bahan-bahan cemar yang sukar disingkirkan termasuklah kandungan plumbum sehingga 99%.

Get Clean® Water merupakan sistem penuras jag air pertama yang menggunakan blok-karbon yang boleh diisi semula. Jadi, kuranglah botol plastik yang perlu dibuang. Ia juga berupaya menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan.

Air yang lebih bersih dan sihat ataupun bumi yang lebih bersih dah sihat

1. Boleh dibawa kemana-mana - portable. Kalau beli yg pasang kat pili tu, haaa kat situ ajer lah ade air bersih.
2. Harga yang sangat murah - x perlu berbelanja shingga ribu riban..setengah riban pun x sampai wehhh.
3. Untuk 1st time beli ni, bekalan filter tu cukup untuk setahun..kalau nak dibahagikan dengan 365 hari, alahaiii bape sen sangat je nak kena keluarkan..
4. Air nye rasa lebih sedap! hehehe..nak ajar anak minum air kosong, sah2 ler kena ade daya penarik kan?
5 BANYAKKKK Lagi benefitnye..

Sudah tentu kita boleh menikmati semuanya!



Menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!
• Disahkan dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain. disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat!
• Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!
• Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.
• Sistem Penuras Jag Air berblok- Karbon Isian Semula yang pertama

Pilihan Bijak!
• Hanya beberapa sen bagi seliter air
• Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak
• Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik
• Ringan dan mudah dibawa
• Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak

KEISTIMEWAAN SHAKLEE

SELAMAT: “Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain
Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

PILIHAN BIJAK: Menjimatkan Kos
Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.

HANDAL: Lebih banyak air bersih pada setiap masa
Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.

MESRA ALAM:
Memelihara alam sekitar
Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar.

Apakah fungsi Silica Gel di dalam Botol Vitamin !!!!!

Silica gel adalah paket kecil yang sering kita temui dalam kotak-kotak kasut, hand bag, barangan kulit (terutama yang mahal2), barang letrik dan suka sesetengah supplement.
Silica gel adalah sejenis ‘desiccant’ iaitu ia berfungsi untuk menyerap lembapan. Sebab itulah ia berada dalam kotak2 kasut kulit bagi mengelakkan pertumbuhan kulat. Dalam kotak barang elektrik, silica gel diletakkan juga untuk menghalang lembapan merosakkan alatan tersebut.
Bagi vitamin/supplement, fungsi silica gel adalah bagi mengelakkan pil tersebut dari dirosakkan oleh wap air yang mungkin terperangkap di dalam botol.
Di bawah adalah entry yg saya petik dari blog Ibu Addinnasa:
Tetiba ada yang menyuarakan kemusykilannya….
“Macam mana ibu Addinnasa boleh pack vitamin Shaklee untuk 30 hari …jika 14 hari saya tahu memang boleh sebabkan vitamin senang berubah bila dikeluarkan dari botol asalnya.”
Persoalan yang bagus dan menunjukkan sahabat alam maya ini juga seorang konsumer makanan tambahan seperti vitamin sebab itu beliau concern tentang vitamin. Ibu yakin kerana selama ini beliau terbiasa dengan vitamin yang mengandungi silika gel di dalam botol vitamin tersebut. Namun ada juga yang bertanya, apa benda silika gel tu? Macam mana bentuknya?
Silica gel is a granular, vitreous, highly porous form of silica made synthetically from sodium silicate. Despite its name, silica gel is a solid. It is a naturally occurring mineral that is purified and processed into either granular or beaded form. As a desiccant, it has an average pore size of 24 angstroms and has a strong affinity for water molecules.
Silica gel is most commonly encountered in everyday life as beads packed in a vapor-permeable plastic. In this form, it is used as a desiccant to control local humidity in order to avoid spoilage or degradation of some goods. Because of poisonous dopants (see below) and their very high absorption of moisture, silica gel packets usually bear warnings for the user not to eat the contents. If consumed, the pure silica gel is unlikely to cause acute or chronic illness. Food-grade desiccant should not include any poisons which would cause long-term harm to humans if consumed in the quantities normally included with the items of food.

Macam mana bentuk silika gel sebenarnya?
Ini antara bentuk silika gel yang boleh ditemui dalam beg tangan baru, kasut baru dan vitamin sintetik.
Uniknya Shaklee

Mengapa kami boleh membuat trial pack untuk 30 hari makan? Bukan 14 hari? Ini kerana dalam Shaklee sendiri tiada kehadiran silika gel. Maka dengan ini, ibu yakin untuk menyediakan trial pack untuk 30 hari makan.

Apa yang tidak boleh ada dalam produk yang baik?
  • pewarna- artificial colours, mengapa perlu ada pewarna? Apa yang cuba disembunyikan melalui pewarna?
  • perasa – artificial flavors, ianya menjimatkan kos penghasilan vitamin berbanding dengan perasa asli.
  • pemanis sintetik-mengapa perlu pemanis sedangkan kita tahu ianya tidak baik untuk kesihatan sedangkan kita mengamalkan makanan kesihatan untuk mengoptimumkan kesihatan?
  • vitamin E -alpha penting untuk kita belajar mengapa ada sesetengah vitamin E yang kita amalkan tidak beri kesan yang betul pada kulit dan tubuh kita. Ini kerana “I” atau “dl” adalah vitamin sintetik manakala “d” adalah asli. Asalan pengeluar menggunakan sintetik kerana ianya lebih murah dan menjimatkan kos.
  • silika gel-Sebenarnya silika gel adalah antara bahan yang tidak sepatutnya ada dalam makanan tambahan vitamin khususnya. Ini kerana apabila adanya kehadiran silika gel, vitamin itu adalah dalam golongan sintetik dan tidak asli.
Jika anda berkemampuan untuk menggunakan sesuatu yang lebih baik, why not get a better one? Shaklee adalah asli, tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan tanpa silika gel. Pilihan di tangan kita…
Jika hendak mencuba, dapatkan pek percubaan kami, Shaklee trial pack serendah RM80 hari ini. Ramai yang telah mencuba dan sangat berpuashati. Anda bagaimana?
Shaklee tidak mempunyai silica gel dalam mana2 produknya, kecuali produk untuk kanak2 kerana sekiranya kanak2 mengambil sendiri vitamin mereka, dikhuatiri mereka mengambilnya dengan tangan basah, jadi tak eloklah untuk pil vitamin tu (ini basah lencun bukan moist). Tapi silica gel dalam Chewable Vitamin C dan VitaLea for Children ni memang unik. ia tak sama macam silica gel yang biasa datang dalam botol supplement lain.
Jadi berhati-hatilah apabila anda membeli vitamin yang datang bersama silica gel…

JOM ramai ramai hijaukan Bumi Kita!!!!

Bila bercakap tentang barangan kegunaan rumah, mungkin kita tak perasan bahan2 yang digunaan untuk membuat sabun, pencuci lantai, syampu, ubat gigi, pencuci muka… dan pelbagai produk yang kita guna di rumah..?

Sodium Lauryl Sulphate (SLS)
Digunakan sebagai bahan pembersih & pembuih dalam sabun, syampu, ubat gigi, baby wipes dan sebagainya.
Dalam industri ia digunakan sebagai pencuci kotoran degil, membersihkan gris enjin dan sebagainya.
Menurut Journal of the American College of Toxicology; Vol. 2, No. 7, 1983; SLS boleh mengganggu sistem imuniti dan merosakkan kulit. Ia boleh merosakkan lapisan semulajadi kulit dan menyebabkan iritasi.
SLS boleh menyerap ke dalam kulit, menyebabkan ia tersimpan dalam tubuh dan otak. SLS juga digunakan dalam kajian mutasi bakteria… Ia boleh menyebabkan mutasi sel!
Paraben
Paraben digunakan sebagai pengawet dalam produk2 farmaseutikal seperti ubat batuk, ubat demam dan sebagainya. Ia juga sebagai agen pemejal dalam losen, ubat gigi, pencuci muka, etc.
Paraben telah dikenalpasti sebagai carcinogen yang boleh menyebabkan kanser.
Triclosan
Triclosan adalah bahan anti bakteria yang banyak digunakan dalam pencuci muka anti-jerawat, pencuci tangan dan sebagainya. Di sebalik keistimewannya untuk kekal berada di kulit sebagai ejen mengelakkan bakteria, ia juga mampu menyerap ke dalam badan dan merosakkan hati.
Triclosan juga dikatakan menjadi pemangkin kepada pertumbuhan bakteria yang lebih kuat.
Formaldehyde
Digunakan dalam penyegar udara, formaldehyde adalah toksik dan sejenis carcinogen…
Jadi, apakah pilihan kita? Ya, tentunya kita ada pilihan untuk kehidupan yang lebih baik. Sekurang2nya mengurangkan exposure keluarga kita terutama anak2 terhadap bahan2 kimia berbahaya ni.

Yes, inilah pilihan saya, dan pilihan Oprah, serta Obama juga ^___^ Shaklee Get Clean yang dibuat dari bahan2 organik dan semulajadi.. Sangat sesuai untuk tubuh dan alam sekitar, tanpa bahan kimia bahaya tu, dan semestinya terbaik!

Rangkain produk Get Clean Shaklee Malaysia:- - Get Clean Water Pitcher
- Basic H Organic Super Cleaning Concentrate
- Dish wash Concentrate
- Fresh Laundy Concentrate
- Soft Fabric Concentrate
Semestinya:
- Organik
- Tanpa bahan kimia
- Mesra alam
- Biodegrable
- Selamat
- Berbaloi!
Jom hijaukan bumi dengan Get Clean. Hubungi saya untuk sebarang soalan dan membuat pesanan :)


Re

Saturday, September 15, 2012

Nak pecahkan Lelemak Badan....Jum Try Letchin dan Omega Guard

So, apa lagi fungsi Lecithin selain memecahkan lemak? Jom baca ni..

1- lecithin membantu mencegah penyakit yang berkaitan dengan lebih lemak dalam badan, seperti darah tinggi, stroke, sakit jantung dan lain- lain. ini kerana lecithin bertindak sebagai pelarut lemak. 

2- lecithin memecahkan lemak, dan jika diambil untuk mengurangkan berat badan, dan jika anda turut bersenam, lecithin mampu membakar lemak dengan lebih cepat. 

3- lecithin juga berperanan dalam penyerapan zat- zat penting dari saluran darah ke dalam sel badan kita. 

4- lecithin membantu melindungi sel darah merah kita daripada serangan virus dan bakteria. 

5- lecithin sangat baik untuk meningkatkan daya ingatan. sebab itu lecithin dapat membantu mengelakkan kita daripada penyakit seperti alzheimer disease. lecithin adalah makanan otak dan saraf. 

6- lecithin dapat membantu masalah insomnia. ianya sumber kepada hormon neurotransmitter yang membantu proses tidur. 

7- lecithin adalah asid lemak yang penting bagi paru- paru bagi mencairkan mukus dan melegakan irritation. 

8- lecithin membantu mencegah eczema, kerana ia adalah zat kecantikan (untuk kulit, rambut).

9- lecithin bertindak sebagai pelincir kepada sendi- sendi badan kita. 

10- lecithin diperlukan dalam penghasilan hormon epinephrine yang diperlukan bagi mencegah simptom menopause dan PMS. 

Dan ini saya nak share TESTIMONI daripada Cik Pau tentang Lecitin:

"FYI...i lost 3 kgs dgn amik lecithin je selama 2 minggu...kehkehkeh..alhamdulillah...yg bestnya laki aku kata...badan aku nampak lain...aku pun tatau apa yg lainnya...tp bestlah sbb buncit perut aku berkurangan (hilang tu belumlah lagi...)
so aku nak amik lecithin, b comp dan alfalfa. Nanti aku bg feedback kat ko bila aku full run..."
-----------------------------------------
Dan terbaru, Shaklee Omega Guard juga boleh membantu memecahkan lelemak untuk mereka yang control weight gitu.. Biar betul?? Betullar nih.. Jom kita baca lagi ape fakta tentang Omega yang boleh membantu memecahkan lelemak:



''Fish oil supplements may help overweight people and people with high blood pressure to lose weight, according to the National Institutes of Health. Omega-3 fatty acids or polyunsaturated fatty acids, are found in fish oil. They are considered essential to your diet because your body can't make them.''
extract from here




Shaklee Omega Guard kaya dgn kandungan asid lemak Omega 3.. dan omega 3 ni lah yg membantu anda sebenarnya

Omega-3 fats help you lose weight :
  1. Omega-3 fats help you control your hunger by stabilizing your blood sugar levels
  2. An Australian study showed that when people took Omega-3 fats while on an exercise program burned more fat than people who Only Exercised (without taking Omega-3 fats) and people who exercised & took other types of fat and…
  3. Studies done in Japan & The Czech republic suggest that Omega-3 fats prevent the creation of ugly body fat and these same studies suggested Omega-3 fats promote more fat burning.

SIMPLYBEUTY FORM ORDER!!!

Name :
Address:
Handphone no:
Product code & Size:
Payment Method: CIMB BANK
MAYBANK
Email Address:

Form provided by Freedback.